top of page

SÖK KREATÖRSTIPENDIUM 2025

Ansök senast den 15/12 2024

 
Vadstena-Akademien fördjupar och breddar sitt kunskapsbärande, och bjuder in till konstnärligt skapande vår och sommar 2025.

Vi erbjuder tre kreatörer inom scenkonstområdet att söka kreatörstipendium för att utforska sitt eget konstnärskap, och under handledning skapa ”from-page-to-stage” på Vadstena Gamla teater våren och sommaren 2025.

I en process som både ger insikt i och följer en professionell rutin, och samtidigt tillåter ett prestigelöst utforskande, ges möjlighet att både prova sina vingar och visa upp sitt skapande för omvärlden.

Vadstena Gamla teater är en unik, väl bevarad och funktionell 1800-talsteater som både inspirerar och kräver ett gediget hantverkskunnande. Vi vill göra scenrummet till ett växthus, inte bara för sångare, musiker och andra i produktionsprocessen, utan även för de som vill arbeta med konstnärlig design.

Uppsättningen är Margareta Hallins enaktsopera DEN STARKARE baserad på August Strindbergs pjäs med samma namn. Premiär på Vadstena Gamla teater den 24 juli 2025, sedan totalt åtta offentliga föreställningar fram till och med den 8 augusti. Regissör och ansvarig för denna nya verksamhetsinriktning är Vadstena-Akademiens nya konstnärliga ledare Catarina Gnosspelius.

Handledare är Matilda Hyttsten (kostym), Ann-Charlotte Reinhold (mask) och Marcus Philippe Gustafsson (ljus).

 

 

 

 

 

 

 

​​​

Kreatörsstipendier som kan sökas: 

Kostymdesign  

Period våren 2025 samt på plats i Vadstena 25 juni – 25 juli (Vadstena Gamla teater)

Beskrivning

Du börjar under våren med att bekanta dig med verket, Vadstena Gamla teater, dina blivande kollegor och projektet som helhet.

 

Tillsammans med en yrkesverksam och erfaren kostymdesigner handleds du sedan genom processen att skapa kostymdesign till uppsättningen. Vid sidan av detta ska du tillsammans med regissör, scenmästare och de andra två stipendiaterna vara delaktig i helhetstänkandet kring estetik, koncept och presentation.

 

Du kommer att vara med om en utforskande workshop på Vadstena Gamla teater under en helg i vår, en förteknisk kollationering, samt ett samtal med och skissinlämning/leverans till ateljéföreståndaren på Vadstena-Akademiens kostymateljé.

Stipendiet går att kombinera med eventuella studier. Möten sker i Vadstena, samt (preliminärt) i Stockholm, företrädelsevis under helgdagar.

Efter midsommar, med gemensamt startdatum 25 juni, och fram till premiär kommer du att vara på plats heltid i Vadstena och följa arbetet i kostymateljén där dina skisser blir till verklighet. Du kommer att följa repetitioner och ha nära kontakt med de andra stipendiaterna. Vi skapar i team, hela tiden i syfte att lära och prova. Du kommer med stor sannolikhet också vara delaktig i mötet med publiken.

 

Efter premiären den 24 juli lämnar du över till en kostymtekniker, precis som ofta görs i den professionella processen.

​ 

Ansökan 

CV + Personligt brev + en skiss eller ett foto på din kostymdesign

Ansök senast den 15/12 2024 till apply@vadstena-akademien.org

 

Mask & Perukdesign ​

Våren 2025 samt på plats i Vadstena 25 juni – 12 augusti (Vadstena Gamla teater)

​ 

Beskrivning

Du börjar under våren 2025 att bekanta dig med verket, Vadstena Gamla teater, dina blivande kollegor och projektet som helhet.

 

Tillsammans med en yrkesverksam och erfaren maskdesigner handleds du sedan genom processen att skapa mask och peruk till uppsättningen. Vid sidan av detta ska du tillsammans med regissör, scenmästare och de andra två stipendiaterna vara delaktig i helhetstänkandet kring estetik, koncept och presentation.

Du kommer att vara med om en utforskande workshop på Vadstena Gamla teater under en helg i vår, en förteknisk kollationering och leverans.

Stipendiet går att kombinera med eventuella studier. Möten sker i Vadstena, samt (preliminärt) i Stockholm, företrädelsevis under helgdagar.

Efter midsommar, med gemensamt startdatum 25 juni, kommer du att vara på plats på heltid i Vadstena, i maskateljén tillsammans med din handledare och övriga stipendiater (som lär sig hantverket, men inte ansvarar för design.) Du kommer att följa repetitioner och ha nära kontakt med de andra stipendiaterna. Vi skapar i team, hela tiden i syfte att lära och prova. Du kommer med stor sannolikhet också vara delaktig i mötet med publiken.

Du är sedan med under hela föreställningsperioden, under åtta föreställningar på Vadstena Gamla teater, i det praktiska genomförandet av mask och peruk. När föreställningen är färdigspelad är du delaktig i avveckling och avslut.

Ansökan

CV + Personligt brev + en skiss eller ett foto på något maskarbete som du gjort.

Ansök senast den 15/12 2024 till apply@vadstena-akademien.org 

Ljusdesign 

Våren 2025 samt på plats i Vadstena 25 juni – 12 augusti (Vadstena Gamla teater)

  

Beskrivning

Du börjar under våren 2025 att bekanta dig med verket, Vadstena Gamla teater, dina blivande kollegor och projektet som helhet.

 

Tillsammans med en yrkesverksam och erfaren ljusdesigner handleds du framför allt på plats i Vadstena Gamla teater i ljusdesign, baserat på den standardrigg som finns i Gamla teatern. Teatern från 1800-talet, en tittskåps-scen i så kallad barockstil med sluttande golv och kulisser som löper i träskenor på golvet. Den tekniska ljusriggen är permanent, och tanken är att laborera med ljusdesignen utifrån en historisk bakgrund, för att sedan hitta variation inom den befintliga ramen. Vid sidan av detta ska du tillsammans med regissör, scenmästare och de andra två stipendiaterna vara delaktig i helhetstänkandet kring estetik, koncept och presentation.

 

Du kommer att vara med om en utforskande workshop på teatern under en vårhelg samt förteknisk kollationering och leverans.

 

Allt detta går att kombinera med eventuella studier. Möten sker i Vadstena, samt (preliminärt) i Stockholm, företrädelsevis under helgdagar.

 

Efter midsommar, med gemensamt startdatum 25 juni, kommer du att vara på plats heltid i Vadstena och skapa ljusdesignen på Vadstena Gamla teater, med stora möjligheter att prova olika uttryck och bildspråk. Du kommer att följa repetitioner och ha nära kontakt med de andra stipendiaterna. Vi skapar i team, hela tiden i syfte att lära och prova. Du kommer med stor sannolikhet också vara delaktig i mötet med publiken.

 

Du är sedan med under hela föreställningsperioden, under åtta föreställningar på Vadstena Gamla teater, i det praktiska genomförandet. När föreställningen är färdigspelad är du delaktig i avveckling och avslut.

Ansökan 

CV + Personligt brev + en bild (foto eller ett konstverk eller en tavla) och en beskrivning av dina tankar om ljuset i bilden..

Ansök senast den 15/12 2024 till apply@vadstena-akademien.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotograf: Bild 1 och 2: Markus Gårder och bild 3: Peter Holgersson

 

 

 

 

 

 

190625_vadstena-akademin_150_farg_struktur.JPG
bottom of page